Hogyan válasszunk invertert ?

Az inverter a napelem rendszer motorja. Hatékonysága kimagaslóan befolyásolja a rendszer teljesítményét, energiahozamát. Érdemes ezért magas minőségű, hosszú élettartamú invertert választanunk. Valljuk, hogy bár teljesítményre a rendszerek lehetnek azonosak, mégis minden rendszer egyedi tervezést, egyedi optimalizálást igényel az elérhető lehető legmagasabb energiahozam érdekében, mely az Ön költségeit csökkenti. Amennyiben felmerül a későbbi bővíthetőség lehetősége, egészen máshogy kell gondolkodnunk. Kérje tanácsunkat, segítségünket a választáshoz.

Mikor használjunk több munkapontos invertert?
Amennyiben a napelem modulok több tetősíkon vagy más tájolású síkokon (pl. DK és DNY) vannak elhelyezve, ezeket külön körönként kell az inverterhez csatlakoztatnunk, annak érdekében, hogy ne rontsák egymás  teljesítményét. Az inverter így egymástól függetlenül kezeli az eltérő körökön lévő modulokat. (a gyakorlatban mintha két darab inverterünk lenne) Jó választás az SMA, Fronius inverter, kimagasló hatásfokuknak, megbízhatóságuknak köszönhetően.

Mikor érdemes "smart" rendszert építeni?

Abban az esetben, ha a modulok teljesítményét ún. "vándorló árnyék" csökkentené, smart rendszer kiépítésével minimalizálhatjuk a veszteségeket. Ilyenkor az inverter az optimalizálókon keresztül minden egyes modult egyenként kezel, teljesítményüket úgy optimalizálja, hogy ne rontsa a többi modul teljesítményét.
Sok cég kínál modulokra építhető teljesítmény optimalizálókat, melyek képesek több inverter típussal együtt működni. A Solar Edge smart inverter előnye a modulonkénti ellenőrzés - webfelületen keresztül is.

 

Kérdésem van: