2021-Lakásfelújítási-program

 
  • A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet,

 

Íme a válasz a leggyakrabban feltett kérdésre: mit jelent a gyakorlatban, hogy a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet?

A 2021. január elsejétől 2022. december 31-ig elérhető otthonfelújítási támogatás részletszabályait a 518/2020. (XI.25.) kormányrendelet tartalmazza. Az előzetes hírekből már ismertté vált, hogy a támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 millió forint lehet.

Így számolható el az anyagköltség és munkadíj:

Sokak számára okozott fejtörést azonban, hogy miként értendő az a rendelkezés, miszerint a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet. A következő példákon keresztül bemutatjuk, hogyan lehet kalkulálni az igénybe vehető támogatási összeget.

Példa I.

A felújítási költségek teljes költsége 6 millió forintot tesz ki, melyből anyagköltség 4,5 millió forint, munkadíj 1,5 millió forint.

Mivel a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50%-nak kell lennie, így anyagköltségre és munkadíjra egyaránt 1,5 – 1,5 millió forint fizethető ki, vagyis igénybe vehető a maximális 3 milliós támogatási összeg.

Példa II.

A felújítási költségek teljes költsége 5 millió forintot tesz ki, melyből anyagköltség 4 millió forint, munkadíj 1 millió forint.

A teljes bekerülési költség alapján 2,5 millió forint lenne a kifizethető támogatási összeg, de mivel a munkadíj csak 1 millió forintot tesz ki, így az 50-50%-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1 millió forint kerül figyelembevételre. Így a kifizethető támogatás ebben az esetben 2 millió forint.

forrás: Hitelnet - Utolsó módosítás: 2020. november 28. szombat

A támogatás felerészben fedezheti az anyagköltséget és felerészben a munkadíjakat. Fontos, hogy ez az 50-50 százalék nem a teljes költségre vonatkozik, hanem a támogatásra. Például ha valaki 1 millió forintot fizet munkadíjra és 3 millió forintot anyagköltségre a számlák alapján, akkor a 4 millió forintos teljes számlaösszeg felét, 2 millió forintot lehet megkapni, ebből 1 millió forintot a munkadíjra, és 1 millió forintot az anyaköltségekre lehet igénybe venni. Ha a 6 milliós beruházási összeget nézzük, akkor legalább 1,5 milliót el kell érnie mindkét típusú költség számlaösszegének, hogy a 3 milliós maximális támogatást igénybe tudjuk venni. 

forrás: PortfolioSignature 2020-12-06

 

 

Fontos: A támogatás összegében szerepelhet 50 -50 %-al az anyagköltség és a munkadíj.

 

Vagyis amennyiben a teljes költség 2 millió forint, melyből 1,5 millió forint az anyagköltség és 500 ezer forint a munkadíj, igénybevehető az 1 millió forint támogatás. A támogatásban 500 ezer forinttal szerepel az anyagköltség és 500 ezer forinttal szerepel a munkadíj.

Mi történik, ha egy 3 millió forintos rendszernél 2,4 millió forint az anyagköltség és 600 ezer forint a munkadíj?
A támogatás maximális mértéke 3 milliós beruházásnál 1,5 millió forint lenne.
Esetünkben a munkadíj 600 ezer forint, tehát a szabály miatt az anyagköltségből is csak 600 ezer forint támogatható.
Együttesen 1,2 millió forint a támogatás. Ebben az esetben a támogatás mértéke 40%.

 

Árajánlat kérésért katt ide

 

Árajánlat kérés LFP